Lasagne met paddestoelen

Dit is het recept om zelf een heerlijke vegetarische lasagne te maken die fantastisch samengaat met onze rode wijn uit Priorat: Empit.

 

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 2 uien (fijngesneden)
  • 2 wortels (fijngesneden)
  • 2 stengels bleekselderij (fijngesneden)
  • 100gr. zongedroogde tomaten incl. olie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 4 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 350gr. kastanjechampignons
  • 350gr. paddenstoelen mix of vervangen door kastanjechampignons
  • 300 ml rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 800gr. tomaten uit blik
  • 800ml water
  • 500gr. gedroogde lasagnevellen
  • Zeezout
  • Peper

Bechamelsaus 

  • 125gr. bloem
  • 1,25l (volle)melk
  • 100gr. boter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pel de uien en snipper deze fijn, bak vervolgens in de olie van de zongedroogde tomaten. Laat het circa 5 minuten bakken. Gebruik hiervoor een grote pan!
  3. Was de wortels en bleekselderij en snipper deze fijn. Rits de rozemarijn en tijm van de takjes en haal ook hier het mes er doorheen. Pel de knoflook en gebruik een knoflookpers, lekker makkelijk, en doe het in de pan bij de uien. Na 1 minuut voeg je de wortel, bleekselderij, rozemarijn en tijm toe. Bak het geheel al roerend op een lager vuurtje voor circa 10 à 15 minuten. 
  4. In de tussentijd, hak je de kastanjechampignons, paddenstoelen en zongedroogde tomaatjes fijn. Voeg dit allemaal toe in de pan en bak het geheel, al roerend nog zeker 10 minuten. 
  5. Blus het geheel af met de rode wijn en laat in circa 5 minuten het meeste vocht verdampen. Voeg vervolgens de tomatenpuree, cacaopoeder, balsamicoazijn en oregano eraan toe. Laat het geheel even meebakken, zodat de tomatenpuree een beetje kan ontzuren. Voeg de tomaten uit blik en het water toe, zet het vuur laag en laat het geheel ‘zonder deksel’ voor 30 minuten rustig sudderen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Voor de bechamelsaus, laat de boter smelten in een steelpan op laag vuur - laat het vooral niet bruin worden. Als het gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je het met een pollepel door elkaar. Pak nu een garde, voeg beetje bij beetje de koude melk erbij totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  7. Nu alles klaar is, kan de lasagne worden opgebouwd. Verdeel een kwart van het tomaten mengsel over de bodem van de ovenschaal (van 25x30cm). Schep hierop een kwart van de bechamelsaus en dek vervolgens af met lasagnebladen. Herhaal dit 3 keer, maar de laatste keer zonder de lasagnebladen. De bovenkant dient bedekt te worden met genoeg bechamelsaus. Naar wens kan je nu nog wat rozemarijn en tijm op de bovenkant toevoegen, als garnering. 
  8. Dek de lasagne af met folie en zet deze onder in de voorverwarmde oven, bak voor circa 50 minuten. Na die tijd verwijder je de folie en bak je de lasagne voor nog eens 15 minuten in de oven.
  9. Laat de lasagne voor 10 minuten een beetje afkoelen, voordat je het mes erin zet. Uiteraard drinken wij bij dit heerlijke gerechtje een super mooie rode wijn uit Priorat: de Empit.

Proef en geniet