7 zaken waar wij op letten wanneer we een wijn selecteren voor ons assortiment 🍷🌱

1. Minder bekend wijngebied
Wijn uit Bordeaux, Rioja, Toscane en de Mosel vind je op elke straathoek. Daar is niets mis mee. Voor ons assortiment zoeken we juist naar wijnregio's in Europa die minder bekend zijn in Nederland. Dat zijn nu: Catalonië 🇪🇸, Jura 🇫🇷 en Pfalz 🇩🇪. Wie weet welke gebieden daar nog meer bij komen 😉

2. Lokale, onbekende druivenrassen
Net als de bekendere wijngebieden zijn ook druivenrassen als Chardonnay, Merlot, Verdejo en Cabernet Sauvignon niet per se verrassend te noemen als je ze op een wijnkaart tegenkomt. Er zijn zoveel gebieden in Europa waar lokale druivenrassen aangeplant staan die daar al eeuwen groeien. Wij zeggen altijd: "Chardonnay uit Catalonië is leuk, maar een Xarel.lo uit Catalonië is veel authentieker en verrassender!"

3. Oog voor de natuur
Het is geen vereiste voor ons dat de wijnmaker betaalt voor een biologisch of biodynamisch keurmerk op z'n fles, maar de filosofie van het wijnmaken moet wel met oog voor de natuur zijn. Dat wil zeggen: weinig interventie in de wijngaard, weinig gebruik van sulfiet en omarmen dat de wijn niet elk jaar hetzelfde smaakt.

4. Kleine wijnhuizen
Veel wijnen waar we mee werken hebben een oplage van minder dan 2000 flessen op jaarbasis. Dan heb je echt iets bijzonders. Vaak gaan bepaalde werkzaamheden ook nog met de hand in plaats van machines. Dat maakt ze niet goedkoper dan de wijnen in de supermarkt, maar wel extra bijzonder.

5. Storytelling
Achter elke wijn moet een verhaal zitten. Dat kan gaan over het unieke druivenras, iets bijzonders over de wijnmaker zelf of hoe hij wijn maakt, de regio waar de wijn gemaakt wordt. Meestal zijn er meerdere verhalen te vertellen over onze wijnen. Dat veelzijdige maakt het extra leuk om mee te werken, ook voor sommeliers en wijnwinkeliers.

6. Kwaliteit
Dit mag natuurlijk niet ontbreken. Geen wijn in ons assortiment waar we zelf niet erg enthousiast van worden. We zoeken naar een bepaalde gelaagdheid, de wijn zet je aan het denken. Soms meer, soms minder. Daarnaast is goede zuurgraad voor ons essentieel. Drink met mate natuurlijk, maar een glas wijn moet je wel zin geven om er meer van te drinken. Goed geïntegreerde zuurgraad is daarin essentieel.

7. Wijnspijs
De combinatie van de storytelling, originele smaken van lokale, minder bekende druivenrassen en gelaagdheid en goede zuurgraad die we zoeken in de wijn zorgt ervoor dat onze wijnen uitstekend inzetbaar zijn in wijnarrangementen.

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.