De wijnen van de twee zusjes zijn absoluut een schot in de roos.

Terra Alta

Onze imaginaire wijnreis door Catalonië zet zich voort in het meest zuidelijke wijngebied van de regio: DO Terra Alta. Dit gebied, waar de rivier de Ebro Catalonië binnenkomt, was het decor van de Spaanse Burgeroorlog. We komen aan in het dorpje Corbera d’Ebre, met meer huizen dan inwoners en waar slechts het kerktorentje nog verraadt dat dit dorpje langer dan 50 jaar bestaat. Dit gebied is onder andere het spirituele thuis van de druif Garnatxa Blanca, die zich in dit extreme klimaat als een vis in het water voelt. 

Andrea

In dit dorp woont de familie Miró. Vader Jordi is de wijnmaker van een corporatie in Priorat en hij besloot als hobby om zijn eigen wijnhuis te beginnen met slechts 6 hectare aan wijngaarden. Andrea (20) is zijn oudste dochter, voor een schoolproject experimenteerde ze met wijnmaken in haar vaders wijnhuis. Dat vond ze zo fascinerend dat ze haar vader vroeg om een klein deel van de wijngaard, om haar eigen wijnen maken. Ze gebruikt het druivenras Garnatxa Blanca, daarmee maakt ze inmiddels 3 wijnen. Zelf noemt ze het de verschillende texturen van Garnatxa Blanca: een droge witte wijn, een mousserende wijn en een witte dessertwijn. Andrea maakt haar wijnen met beperkt gebruik van sulfiet en ze wil alleen interveniëren in de wijngaard als het echt nodig is. Daarom noemt ze haar wijnen ‘Naturalment’.

Aïda

Aïda (16) is het jongere zusje van Andrea. Zij zag haar zus aan het werk in de wijngaard, waarop zij op een dag dat ze ook wel wijn wilde maken. Zij claimde vervolgens het blauwe druivenras Garnatxa. Aïda wilde voor haar wijnen een pakkende naam. Op school raakte ze geïnspireerd. Tijdens de Engelse les ging het over bijzondere, niet vaak gebruikte Engelse woorden. Het meest bijzondere woord dat ze leerde kennen was Serendipity, wat zoiets betekent als een fenomeen waarbij per toeval, onverwacht, iets moois ontstaat of gebeurt. Dit is de perfecte beschrijving van haar wijnen. Aïda begon namelijk met het maken van een rosé en in de poging om een makkelijk te waarderen rosé te maken, ontstond een bijzondere, unieke en complexe rosé met een prachtige kleur. Inmiddels maakt ze ook een rode wijn en een rode dessertwijn. Met haar andere wijnen gebeurde iets soortgelijks. Typisch Serendipity. 

Thuis proeven?

Sindskort hebben we de wijnen van Andrea en Aïda beschikbaar in Nederland. Alle wijnen van deze zusjes zijn in zeer kleine oplage gemaakt. Ze zijn hier te vinden.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.