DO Montsant, een wijngebied in bloei

1 reactie

20 jaar oud, dat moeten we vieren

Een gebied van stevige rode wijnen met lange afdronk. Koekeloerend naar het glas zie je een diepe granaatappelrode kleur en als je eraan snuffelt dan ruiken ze sterk naar rode kersen, gedroogde pruimen, rozijnen en aardbeienjam. Die eerste slok voelt zijdezacht aan op je tong. Zo vertederend en verleidelijk door de zachte tannines en diepe smaken.

Eind vorig jaar werden we verrast door een e-mail van DO Montsant, waarin zij ons feestelijk mededeelden dat hun herkomstbenaming 20 jaar bestaat. Vaak krijgen we de vraag hoe we de wijnen uit Montsant zouden beschrijven. De wijnbeschrijving waarmee dit verhaal van start ging komt al erg in de buurt, maar er zit zoveel meer nog achter.

Montsant Vineyards

De visie van de expert

We spraken met Miquel Hudin (wijnschrijver, -journalist en -expert op het gebied van Catalaanse wijnen) over dit bijzondere gebied. Hudin: “Montsant staat qua allure natuurlijk een beetje in de schaduw van de grote broer Priorat, tevens de buurman. Hoewel er significant minder iconische wijnen uit Montsant komen dan uit Priorat is het onterecht dat eerstgenoemde wordt weggezet als een soort ‘goedkope Priorat’. Daarvoor is de stijl simpelweg te verschillend. Priorat kennen we van de steile hellingen en de Llicorella bodem die mineraliteit aan de wijn geeft. Montsant is weliswaar heuvelachtig, maar toch een stuk vlakker, hierdoor hebben de wijngaarden veel meer zonuren en warmte. Daarnaast is ook de bodem van een compleet andere samenstelling. Dat proef je allemaal terug in de wijnen.”

Miquel sloot zijn verhaal af met nog een opvallende ontwikkeling in de 20 jaar dat Montsant een eigen herkomstbenaming heeft. “In het begin waren er veel coöperaties die wijn in grote hoeveelheden maakte van percelen die verspreid lagen over het hele gebied. Dat was dus één grote mengelmoes. In de loop der jaren zijn er gelukkig steeds meer kleine wijnproducenten bij gekomen. Zij maken wijn in kleine aantallen en vaak van één enkele wijngaard. Hierdoor komt de smaak van het gebied, de bodem en het klimaat veel beter naar voren. Zo is het ook veel makkelijker om de typische smaak van wijn uit Montsant aan te duiden.”

Vinyes d'en Gabriel

Een klein, eeuwenoud wijnhuis

Eén van die kleine wijnhuizen is Vinyes d’en Gabriel uit het dorpje Darmòs. Voor de oorsprong van Vinyes d'en Gabriel moeten we meer dan 150 jaar terug in de tijd. Toen Joan Rofes een landhuis erfde, plantte hij er zijn eigen wijngaard. En voilà: de basis voor een eeuwenoude familietraditie was gelegd. Josep Maria Anguera is vierde generatie wijnmaker en zette het wijnhuis op zoals hij er in de 21e eeuw uitziet. De 12 hectare aan druivenstokken bewerkt hij helemaal in zijn eentje. Een inspirerende man die veel waarde hecht aan zijn biodynamische manier van werken. Zelfs de positie van de maan neemt hij in overweging bij het oogsten en wijnmaken. Allemaal om eerlijke, expressieve en authentieke wijnen te maken.

l'heravi_criança_montsant_red_wine

‘Proef de rijke smaken die oudere wijn kan hebben’

Dé parel uit de collectie wijnen van Vinyes d’en Gabriel is de L'Heravi Criança, gemaakt van Garnatxa en Carinyena. Een elegante rode wijn die niet bang is om toegankelijk te blijven. De subliem ontwikkelde smaak van deze lang gerijpte L'Heravi Criança moet je geproefd hebben. Op de voorgrond rijp rood fruit, subtiel omringd door spannende specerijen. Laat je verrassen door nieuwe aroma's en proef wat tijd met een wijn kan doen.

In Montsant groeien typisch Catalaanse druivenrassen voor deze volle rode wijn. De wijnstokken van de Carinyena zijn 70 jaar oud en die van de Garnatxa zelfs 80. De L'Heravi Criança wordt 12 tot 14 maanden gerijpt op Franse eikenhouten vaten. En daarna nog vele jaren op de fles om de smaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Hierdoor proef je pas echt de rijke smaken die een oude rode wijn kan hebben. En het mooie is: hoe langer je ‘m laat staan, hoe meer uitgesproken hij smaakt.

Wijnen zoals deze bewijzen dat Montsant de moeite waard is verder te ontdekken. Hun 20-jarige bestaan is iets om groots te vieren. Wij trekken watertandend een flesje L'Heravi Criança open.

Bekijk het beste wat Montsant te bieden heeft door hier te klikken.


1 reactie


  • Gerard

    Erg mooi verhaal! Ik had al wel eens van Montsant gehoord maar nog nooit geproefd! Dat ga ik nu zeker doen

    Die Cuvilà klinkt ontzettend lekker!


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.