DO Montsant, een wijngebied in bloei

1 reactie

20 jaar oud, dat moeten we vieren

Een gebied van stevige rode wijnen met lange afdronk. Koekeloerend naar het glas zie je een diepe granaatappelrode kleur en als je eraan snuffelt dan ruiken ze sterk naar rode kersen, gedroogde pruimen, rozijnen en aardbeienjam. Die eerste slok voelt zijdezacht aan op je tong. Zo vertederend en verleidelijk door de zachte tannines en diepe smaken.

Eind vorig jaar werden we verrast door een e-mail van DO Montsant, waarin zij ons feestelijk mededeelden dat hun herkomstbenaming 20 jaar bestaat. Vaak krijgen we de vraag hoe we de wijnen uit Montsant zouden beschrijven. De wijnbeschrijving waarmee dit verhaal van start ging komt al erg in de buurt, maar er zit zoveel meer nog achter.

Montsant Vineyards

De visie van de expert

We spraken met Miquel Hudin (wijnschrijver, -journalist en -expert op het gebied van Catalaanse wijnen) over dit bijzondere gebied. Hudin: “Montsant staat qua allure natuurlijk een beetje in de schaduw van de grote broer Priorat, tevens de buurman. Hoewel er significant minder iconische wijnen uit Montsant komen dan uit Priorat is het onterecht dat eerstgenoemde wordt weggezet als een soort ‘goedkope Priorat’. Daarvoor is de stijl simpelweg te verschillend. Priorat kennen we van de steile hellingen en de Llicorella bodem die mineraliteit aan de wijn geeft. Montsant is weliswaar heuvelachtig, maar toch een stuk vlakker, hierdoor hebben de wijngaarden veel meer zonuren en warmte. Daarnaast is ook de bodem van een compleet andere samenstelling. Dat proef je allemaal terug in de wijnen.”

Miquel sloot zijn verhaal af met nog een opvallende ontwikkeling in de 20 jaar dat Montsant een eigen herkomstbenaming heeft. “In het begin waren er veel coöperaties die wijn in grote hoeveelheden maakte van percelen die verspreid lagen over het hele gebied. Dat was dus één grote mengelmoes. In de loop der jaren zijn er gelukkig steeds meer kleine wijnproducenten bij gekomen. Zij maken wijn in kleine aantallen en vaak van één enkele wijngaard. Hierdoor komt de smaak van het gebied, de bodem en het klimaat veel beter naar voren. Zo is het ook veel makkelijker om de typische smaak van wijn uit Montsant aan te duiden.”

Vinyes d'en Gabriel

Een klein, eeuwenoud wijnhuis

Eén van die kleine wijnhuizen is Vinyes d’en Gabriel uit het dorpje Darmòs. Voor de oorsprong van Vinyes d'en Gabriel moeten we meer dan 150 jaar terug in de tijd. Toen Joan Rofes een landhuis erfde, plantte hij er zijn eigen wijngaard. En voilà: de basis voor een eeuwenoude familietraditie was gelegd. Josep Maria Anguera is vierde generatie wijnmaker en zette het wijnhuis op zoals hij er in de 21e eeuw uitziet. De 12 hectare aan druivenstokken bewerkt hij helemaal in zijn eentje. Een inspirerende man die veel waarde hecht aan zijn biodynamische manier van werken. Zelfs de positie van de maan neemt hij in overweging bij het oogsten en wijnmaken. Allemaal om eerlijke, expressieve en authentieke wijnen te maken.

Cuvilà

‘Misschien wel de beste Garnatxa-wijn’

Dé parel uit de collectie wijnen van Vinyes d’en Gabriel is de Cuvilà, gemaakt van 100% Garnatxa. De Cuvilà is niet zomaar een Garnatxa-wijn uit Montsant. Dit is misschien wel de beste wijn die we kennen van dit typisch Spaanse druivenras. Niet bekend met Garnatxa? Wellicht klinkt de naam Grenache je bekender in de oren, zo wordt ie in Frankrijk genoemd. Garnatxa houdt van warmte. Prima vertoeven dus, in het soms snikhete Montsant.

De Cuvilà wordt 12 maanden gerijpt op eikenhouten vaten en 3 maanden in cementen tanks. Zo krijgt de wijn haar pure fruitsmaak, intense kleur en oneindige complexiteit. Op het etiket staat een typische steen. Een gipssteen met geoxideerd ijzer, om precies te zijn. Een pure, natuurlijke expressie van het landschap met een elegante smaak. Fluweelzacht op de tong en een volle body. In één woord hemels. Zoals de Catalanen zeggen: déu n'hi do!

Wijnen zoals deze bewijzen dat Montsant de moeite waard is verder te ontdekken. Hun 20-jarige bestaan is iets om groots te vieren. Wij trekken watertandend een flesje Cuvilà open.

Bekijk het beste wat Montsant te bieden heeft door hier te klikken.


1 reactie


  • Gerard

    Erg mooi verhaal! Ik had al wel eens van Montsant gehoord maar nog nooit geproefd! Dat ga ik nu zeker doen

    Die Cuvilà klinkt ontzettend lekker!


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.