Hip en historisch, de ins en outs van Orange Wine

Alles wat je moet weten over Orange Wine

Misschien heb je er wel eens iets over gezien of gelezen, of misschien heb jij het zelfs al eens geproefd! Het is toch een apart drankje wat de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. Is het nieuw, is het een hype of zit er meer achter?

In Georgië wordt er erg veel Orange Wine gemaakt en dat is niet voor niets. Al eeuwenlang wordt er op die manier wijn gemaakt. Zelfs voordat de witte wijn zoals wij dat kennen (helder en geel van kleur) voor het eerst werd gemaakt. 


Sinaasappels

Dat brengt ons meteen naar de eerste misvatting over Orange Wine. Het wordt niet van sinaasappels gemaakt, maar gewoon van druiven. Orange beschrijft de kleur van de wijn.

De wijn krijgt die kleur vanwege het productieproces. Orange Wine wordt namelijk op dezelfde manier gemaakt als rode wijn, maar dat met witte druiven. De schilletjes blijven in het druivensap dobberen tot na de fermentatie, oftewel tot nadat het sap veranderd is in wijn. Hierdoor geven de schilletjes meer kleur af aan de wijn.


Catalaanse wijnmakers

In Catalonië wordt ook al heel lang Orange Wine gemaakt. Hier heet dat 'Brisat' (Bridado in het Spaans). In het afgelopen decennium is er steeds meer aandacht gekomen voor het maken van natuurwijn in de regio. Het maken van Orange Wine zorgt ervoor dat er automatisch ook kleinere kans is op oxidatie en dus heb je eigenlijk geen sulfiet nodig. Dat klinkt natuurwijnmakers natuurlijk als muziek in de oren dus wordt er ook steeds meer Catalaanse Orange Wine gemaakt de laatste jaren.


Hoe smaakt dat nou?

Naast de kleur is ook de smaak wezenlijk anders dan bij 'gewone' witte wijn. Typische aroma's en smaken in Orange Wine zijn: sinaasappel en mandarijntjes, citrusschil, overrijpe rode appel, rauwe amandelen en walnoten, honing en zuurdesem.

Daarbij is er nog iets opvallends in de smaak. Zoals eerder gezegd wordt de wijn op dezelfde manier als rode wijn gemaakt, Orange Wine heeft dus ook wat tannine in de smaak. Dat stroevige mondgevoel van wanneer je op een druivenpitje bijt. In de vaak sappige Orange Wine is dat heerlijk en het geeft de wijn een extra dimensie.


Wat kun je er het beste bij eten?

Orange Wine gaat uitstekend bij Midden-Oosterse keuken. Geroosterde aubergine, couscous, bulgur, tajines en lamsvlees zijn voorbeelden van spijzen die goed matchen. Er zijn nog veel meer ingrediënten en gerechten waar je perfect Orange Wine bij kan zetten, zoals: gegrilde octopus, feta, manchego en comté kaas, aardperen, noten. 

Elke wijn heeft natuurlijk zijn eigen smaakprofiel dus het blijft altijd een kwestie van passen en meten met wijnspijs. We kunnen in elk geval met zekerheid zeggen dat je met Orange Wine absoluut een beleving tegemoet gaat. Hippe, duurzame wijn met tegelijkertijd veel historie. Salut!


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.