Klein wijnhuis aan de Catalaanse kust

Als je wel eens in Barcelona bent geweest, dan zul je vast niet ontkomen zijn aan Plaça Catalanya. Het is misschien moeilijk voor te stellen als je op dit iconische plein staat bovenaan de Ramblas vol duiven en toeristen, maar je kunt zonder auto binnen een uur tussen de wijnranken staan. Het is heel eenvoudig: loop in 5 minuutjes naar Urquinaona en neem daar bus e19. Half uurtje in de bus en je stapt uit in het pittoreske dorpje Alella net boven Barcelona. Wat een verschil met de drukte in de grote stad! Alella neemt je even mee terug in de tijd. Mensen hebben hier geen haast, oude baasjes drinken ’s ochtends een carajillo in de lokale bar en ’s middags zijn alle winkels dicht.

Uitzicht over zee

Je staat nu middenin het bescheiden en vrij onbekende wijngebied DO Alella. Het kleinste wijngebied van Catalonië met slechts 10 wijnhuizen. De wijngeschiedenis hier gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen die hier op de hellingen aan de kust druivenstokken plantten zodat er tijdens hun expedities aan wijn geen gebrek zou zijn. De hedendaagse druivenstokken zijn natuurlijk niet zo oud, maar er wordt hier dus wel al zo lang wijn gemaakt. Aan de rand van het dorp vind je wijnhuis Bouquet d’Alella. Dit wijnhuis bevindt zich in een 500 jaar oude masia bovenop een heuvel die uitkijkt over de hele vallei en de Middellandse Zee. Je merkt aan alles dat je vlakbij de zee bent. Af en toe een vlaag ziltige zeelucht en de bodem waarin de druivenstokken diep geworteld zijn bestaat uit graniet met een flinke laag zand, net alsof je in de duinen staat. Dat is een prachtig gezicht, maar het doet ook zeker iets met de smaak.

Pansa Blanca druiven net geplukt

Toni is de wijnmaker van Bouquet d’Alella en maar liefst de 14e generatie van de familie Boquet sinds zij in deze masia wonen. Biologisch werken, met respect voor de natuur en daarbij het karakter van de omgeving terug laten komen in de wijn. Dat is Toni’s filosofie.

Bouquet d'Alella Blanc, frisse witte wijn

De bekendste wijnstijl uit deze regio is die van de witte wijn gemaakt van met name de lokale druif Pansa Blanca. Een wijn waarvan je kunt proeven waar ie vandaan komt. Je proeft de zee in het glas. Pansa Blanca levert wijnen met een knisperende zuurgraad, niet al te vol, veel aroma’s van citrus en steenvruchten en bovenal een onmiskenbare mineraliteit. Deze wijnen zijn uitstekend inzetbaar bij al het lekkers dat uit de zee komt. Denk aan mosselen, gamba’s en oesters of de wereldberoemde en overheerlijke paella met zeevruchten. Geen wonder dat deze wijnen langs de hele Costa Brava verkrijgbaar zijn.

Wijn drinken op terras met uitzicht over zee

Niet vergeten voor je volgende citytrip naar Barcelona: houd een half dagje vrij. Stap in de bus naar Alella en bezoek dit fantastische wijnhuis. Warm ontvangst, inspirerende tour en je eindigt met een glas lokaal genot op hun mooie terras met uitzicht over de zee.

Bekijk de wijnen van Bouquet d’Alella door hier te klikken.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.