Het beste van: Spaanse rosé

Een van de betere Spaanse rosé wijnen

We moeten iets bekennen. Voordat we begonnen met Tinc Set waren we niet dol op rosé. In Nederland staan de winkels namelijk vol met bleke rosé uit de Provence en uit andere gebieden die deze stijl proberen te imiteren. Lekker koud drinken, verfrissend, makkelijke smaken, daar kan weinig fout gaan. Er zijn natuurlijk positieve uitzonderingen, maar probeer die er maar eens uit te pikken in de overvloed aan rosé die op je afkomt in de etalages, foldertjes en commerciële e-mails. Daarnaast waren we van mening dat er in de hoek met de witte wijnen veel meer diversiteit, kwaliteit en complexiteit was.

Anderhalf jaar geleden was het moment daar om wijnen te selecteren voor de start van Tinc Set. Bij het bezoeken van de wijnhuizen viel al gauw op dat er niet gek veel rosé gemaakt wordt in Catalonië. Daarnaast viel nog iets op: de kleur! De rosés hier waren niet bleek, licht en zalmkleurig, maar juist rood, intens, donker en ze zagen er op het eerste gezicht misschien uit alsof het zoet zou gaan smaken. Maar toen die eerste slok…

Wat zat er in ons glas? De Barbara Fores Rosat is een donkere rosé gemaakt van Garnatxa, Carinyena en Syrah. Een ultiem fruitige en corpulente rosé met een knalrode kleur. Het rode fruit, de bloemetjes en de kruiden knalden uit het glas. Ontzettend sappige smaak en de wijn was heerlijk droog. Wat een verrassing! Dit is lekker, maar wacht even. We hielden toch niet van rosé? Ja, maar dit is toch wel even iets anders. Toch? We waren heel even in de war. We namen nog een slok en toen wisten we het. Als we Catalaanse rosé naar Nederland zouden halen, dan op onze manier. Rosé waar wij enthousiast van worden, wat even anders is dan waar alle supermarkten en wijnwinkels mee vol staan. Unieke smaak en een onvergetelijke rosé-ervaring.

Celler Barbara Fores is een familie wijnhuis uit Terra Alta. Sinds een aantal jaar werkt dochter Pili mee bij het wijnmaken en al gauw drukte zij haar stempel op de wijnen. Deze rosé wordt tegenwoordig gemaakt zonder toegevoegde sulfiet. Wauw! Maar hij smaakte helemaal niet naar natuurwijn. Pili: “Nee dat klopt. We gaan uit van ultiem respect voor de natuur en zo min mogelijk gebruik van sulfiet. Daarbij gaan we uiterst zorgvuldig te werk zodat de wijn geen fouten heeft en zo ‘schoon’ mogelijk smaakt. Deze rosé kan uitstekend smaakvolle voorgerechten begeleiden.” Als we haar vragen naar de kleur van de rosé begint ze haar pleidooi over Catalaanse rosé:

“De internationale markt vraagt inderdaad om bleke rosés, dus we kunnen onze roots overboord gooien en het vinificatieproces veranderen. Maar dit is de typische rosé van onze streek, Terra Alta. 'Gebloede rosé' heet dat hier. Dit is pure expressie van de druiven en van waar we vandaan komen. Hier zijn we trots op!”

Inmiddels hebben wij de Barbara Fores Rosat naar Nederland gehaald en heeft deze prachtige donkere rosé er vele fans bij. Onze mening is trouwens ook herzien. Niks geen rosé in het park met ijsklontjes. Goede en bijzondere rosé is om ultiem van te genieten.

 


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.