Top 5 Druivenrassen om te drinken in de herfst 🍁🍂🍷

Terwijl het in de zomer gaat om lichte frisse wijnen, roept de herfst om heel iets anders. Het wordt kouder en we zoeken naar comfort. Niet alleen warme chocomelk, dikke truien en rijke soep. We hebben wijn nodig. Wijn waar je warm van wordt. De echt krachtpatsers bewaren we nog even tot het einde van het jaar. Nee, nu in de herfst willen we wijnen met zacht mondgevoel, lekker veel kruidige smaken en tot slot, hier daar wat aardse tonen. 

Hier is onze Top 5 Druivenrassen die perfect zijn voor in de herfst.

1. Garnatxa

Zijdezacht op de tong met aroma's van rijp rood fruit, gedroogde rozen en bakspecerijen. Iets lagere zuurgraad en een zwoel mondgevoel. Dé wijn om lekker mee op te warmen! Voor ons is de ideale Garnatxa wijn voor in de herfst één gemaakt door een moeder en dochter uit Terra Alta. Weinig interventie, maar juist ontzettend veel smaak. Zie hier: 

En Moviment 3

 

 

2. Morenillo

Bramenjam met veel aardse en vlezige aroma's. Een even zeldzaam als verrassend druivenras. De Morenillo was ooit bijna uitgestorven, maar deze dankzij wijnhuis Celler Barbara Fores werd ie nieuw leven ingeblazen. Gelukkig maar. El Templari wisselt fruitigheid af met zijdezachtheid en complexe aardse en vlezige aroma's. Heerlijke herfstwijn met een ontzettend zacht mondgevoel! 

El Templari

 

 

3. Garnatxa Blanca

Jazeker, een witte druif. De herfst is niet alleen geschikt voor rode wijnen. De Garnatxa Blanca heeft een wat lagere zuurgraad en dat geeft 'm wat meer gewicht. De Barbara Fores Blanc is een witte wijn met rijke smaken en kruidigheid die je wilt als het koud is buiten. 

Barbara Fores Blanc

 

 

4. Carinyena

De Carinyena is na Garnatxa de andere wederhelft van de klassieke Priorat-blend. Carinyena kenmerkt zich juist door aroma's van donker fruit, hogere zuurgraad, meer tannine en meer expressieve complexiteit. De Empit Selecció is bij uitstek herfst in de fles. Brosvruchten, cranberry, gedroogd vlees en kruidige aroma's matchen perfect met roasts, stoofpotten en al de heerlijke warme herfstmaaltijden. Gemaakt van 100 jaar oude druivenstokken. Een herfstpareltje.

Empit Selecció

 

 

5. Xarel.lo

We eindigen met een spannende suggestie voor de echte wijnavonturier. Xarel.lo is bekend als een van de druiven waar cava van gemaakt wordt. Daarnaast bewijst ie zich ook erg veelzijdig als druif voor stille witte wijnen. Deze wijn overstijgt zelfs dat allemaal. De Ancestral Xarel.lo is een mousserende wijn gemaakt van druiven uit 2009, meer dan 10 jaar rijping dus! Dan krijg je een erg complexe, rijke en verrassende bubbel.

Ancestral Xarel.lo 2009


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.