Ancestral, de (oude) nieuwe bubbel!
Bubbels, mousserende wijn, sprankelende wijn, er zijn vele namen voor deze stijl wijn die we maar al te graag poppen om iets te vieren of om een heerlijk diner mee te starten. Ze zijn er in alle soorten en maten. Cava, prosecco, champagne, sekt, grote kans dat je wel één of meerdere hiervan heb geproefd in je leven. Zet je nu schrap. Er is nu een soort bubbel die flink aan populariteit aan het winnen is. Niet per se omdat ie nieuw en modern is, integendeel! Deze stijl mousserende wijn is juist de manier waarop de allereerste mousserende wijn ooit werd gemaakt. Maak kennis met Ancestral.
WineStijn Over de Coll de Sitja Ancestral
De voorouderlijke methode (Frans: méthode ancestrale) is verreweg de oudste methode om mousserende wijn te maken en ging bijna 200 jaar, of mogelijk zelfs meer, aan de traditionele methode vooraf. De wijn die nu Blanquette de Limoux wordt genoemd, wordt door wijnhistorici beschouwd als 's werelds eerste mousserende wijn en werd in 1531 in Limoux geproduceerd door monniken in het klooster van Saint-Hilaire. Wijnen gemaakt met de voorouderlijke methode worden soms pétillant-naturel genoemd, in de volksmond afgekort tot pét-nat. Ook net over de grens in Catalonië wordt de ancestral al eeuwenlang gemaakt. Veel (met name kleine) wijnhuizen hebben deze traditie weer opgepakt en er worden elk jaar meer ancestrale wijnen op de markt gebracht.
Wat is dan het verschil tussen deze wijn en de bubbels die zijn gemaakt volgens de champagne methode?
De alcoholische gisting is niet volledig voltooid wanneer de wijn wordt gebotteld. Hieruit volgt dat de kooldioxide wordt geproduceerd door de fermenterende gisten, en waar malolactische gisting nog niet heeft plaatsgevonden. In tegenstelling tot de traditionele methode is er geen degorgering en dosering, maar wordt de wijn normaal gefilterd. Om dit te bereiken worden de flessen geleegd, schoongemaakt en opnieuw gevuld. Traditioneel wordt de fles dan gesloten met een kroonkurk in plaats van een conventionele kurk.
De methode produceert over het algemeen wijnen die zeer aromatisch zijn met een laag alcoholgehalte, soms zo laag als 6%. De wijnen zijn soms wat obscuur door de resterende droesem. Ze smaken het best 1-3 jaar na het bottelen en ontwikkelen zich niet bij verdere opslag. De belangrijkste uitdaging van de methode is dat het productieproces moeilijk te controleren is en daarom grote vaardigheid vereist van de wijnmaker. Des te knapper als het een wijnmaker lukt om wel hele goede ancestral te maken. De geproduceerde volumes zijn zeer bescheiden. Wijnen van hoge kwaliteit die met de voorouderlijke methode zijn geproduceerd, vaak door kleine telers die biologische landbouwprincipes gebruiken. Ze kunnen complex en zeer onderscheidend zijn. Ze zijn perfect inzetbaar als aperitief of als begeleider van complexe gerechtjes.
Zelf ook ancestral proberen? Neem een kijkje in onze selectie mousserende wijnen.
Laat een reactie achter