Klein en romantisch, het bestaat nog

Porrera is het eerste dorpje wat je tegenkomt als je vanuit regiohoofdstad Reus met de auto de eerste bergpas overgaat en via kronkelweggetjes Priorat in rijdt. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, net als bij vele andere dorpjes in het Spaanse binnenland. Het dorp telt nog geen 500 inwoners en de eerste supermarkt is een paar dorpen verderop.

Jonas Macip Simó was jarenlang burgemeester van Porrera, waar de dorpsmededelingen nog gecommuniceerd worden via intercoms die op vele straathoeken pronken. Zijn familie woont hier al generaties lang en zijn opa had vroeger een distilleerderij van eau de vie (die veelal naar Nederland geëxporteerd werd), genaamd: Giol. De familie had ook een bescheiden aantal hectare aan wijngaarden in bezit. Na de oogst werden de druiven altijd verkocht aan de lokale coörporatie en samen met andere druiven geblend.

jonas_giol_porrera

Toen Jonas’ vader met pensioen ging liet de wijngaarden aan zijn zoon. Jonas verkoopt in eerste instantie ook de druiven na de oogst maar hij realiseert zich steeds meer dat de druiven van zijn wijngaarden erg hoge kwaliteit hebben. In 2018 besluit hij het over een andere boeg te gooien en hij gebruikt een deel van zijn oogst om er zelf wijn mee te maken. Echter, geen half werk. Eerst goed uitzoeken hoe je goede wijn maakt en dan topwijn leveren. Dat lukte hem al heel snel.

porrera_priorat_sentius_giol

Jonas begint met een rode wijn van Garnatxa en Carinyena en een witte wijn van 100% Garnatxa Blanca. Al gauw krijgt hij lovende reacties van lokale wijnliefhebbers en professionals. Het motiveert om ermee door te gaan en het jaar erop gebruikt hij nog een beetje meer van de oogst voor zijn eigen wijnen. Elk jaar iets meer.

Wat ook de aandacht trekt is een nieuwe witte wijn gemaakt van een compleet onbekend druivenras: Verdiell. Het blijkt dat deze druif al decennialang in zijn wijngaard aangeplant staat. Waar het vroeger samen met de andere witte druiven mee ging en geblend werd, besloot Jonas om ‘m alleen te vinifiëren. Omdat Priorat maar een beperkt aantal druivenrassen toelaat mag deze wijn niet onder de naam van de druif op markt komen, daarom is ie onder de naam ‘Varietat Autoctona’ (lokaal druivenras) beschikbaar. Alhoewel, beschikbaar? Hij maakt er slechts 200 flessen van per jaar. Echt een unieke wijn dus.

jonas_giol_porrera_priorat_vino

Een van de oudste wijngaarden in bezit van de familie staan op de Mas d’en Caçador. Sommigen zijn wel 120 jaar oud en Jonas’ laatste nieuwe wijn is gemaakt van enkel druiven van deze helling. 120 jaar oude Garnatxa en Carinyena staan daar kriskras door elkaar met zelfs een heel klein beetje zeldzame Picapoll Negre (5%). Voor deze wijn kiest Jonas voor nieuwe eikenhouten vaten om er zo echt een premium wijn van te maken. Dat proef je.

De wijnen van Jonas zijn bij uitstek om mooie momenten mee te vieren. Benieuwd naar zijn assortiment? Klik hier.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.