Tijd voor vermouth!

Als je Catalanen vraagt naar hun favoriete moment in de week, dan valt je snel op dat velen iets noemen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt: La hora del vermut (het uur van de vermouth).

Waar kennen we vermouth ook alweer van? Je kent natuurlijk Martini, verder zie je het wel eens op de cocktailkaart en dat is het wel zo’n beetje. Hoog tijd om deze heerlijke versnapering eens uit te lichten. Dat doen we aan de hand van 4 vragen.

  1. Wat is vermouth?

In wijntermen is vermouth een ‘versterkte wijn’, net zoals Port en Sherry. Op sommige drankenkaarten kom je Port, Sherry en Vermouth wel eens tegen onder de noemer: PSV. Dit betekent dus dat er wijn in vermouth zit, maar daar komen we straks op terug. Vermouth wordt hoofdzakelijk geproduceerd en geconsumeerd in Noordoost Spanje (Catalonië), Zuid-Frankrijk en Noordwest Italië. Allemaal aan de Middellandse Zee, waar het mooi weer is, waar je overal lekker eten tegenkomt en waar we graag naartoe op vakantie gaan. Je hebt witte en rode vermouth. Beiden worden normaal gesproken gemaakt van witte wijn en de smaak varieert van lichtzoet tot zoet.

  1. Hoe wordt vermouth gemaakt?

Laten we voorop stellen dat elke bar, familie of bodega z’n eigen recept heeft. Er is dus geen vast recept voor maar er valt wel degelijk een lijn te trekken. Vermouth is namelijk altijd op basis van wijn. Verder heb je kruiden, suiker en extra alcohol nodig. Gebruikelijke kruiden voor witte vermouth zijn onder andere citroenschil, gember, anijs en basilicum. Voor rode vermouth zijn dat sinaasappelschil, kaneel, nootmuskaat, zoethout en kardamom.

Hoe maak je dus vermouth? De kruiden die je hebt gekozen laat je infuseren met basisalcohol van zo’n 50% alcohol. Dit kun je in allerlei soorten vaten doen, zelfs eikenhouten vaten. Dit kun je zo lang laten weken als je wilt. Dagen, weken, zelfs maanden. Hoe langer de infusie, hoe meer smaak. Je filtert de kruiden eruit en mengt de alcohol met witte wijn in de verhouding 1:3. Het alcoholpercentage is nu gedaald tot 15-23%. Tot slot gaat er suiker bij en in het geval van rode vermouth een soort karamel die de vermouth z’n bruine, koperen kleur geeft.

  1. Hoe serveer je vermouth?

De Catalanen drinken vermouth vaak tijdens de ‘hora de vermut’. Dat is het uurtje voor de lunch in het weekend, oftewel tussen 12 en 1. Een glaasje vermouth als aperitief met wat hapjes erbij om er alvast lekker in te komen. De vermouth wordt dan geserveerd met een paar klontjes ijs, een schijfje sinaasappel en een olijfje in het glas.

vermouth food olijven

  1. Wat eet je bij vermouth?

Vermouth is een aperitief en wordt dus niet tijdens de maaltijden gedronken in Spanje. Een paar typische hapjes voor bij de vermouth zijn: Olijfjes, zeevruchten uit blik en naturelchips. Allemaal hartige, zoutige hapjes om de trek alvast te stillen. In Nederland zijn vermouth en zulke hapjes ideaal voor bij de borrel.

Een zonnetje, glaasje vermouth, schaaltje met olijfjes. Life is easy.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.