Top 5 Wijnspijs Combinaties Om Van Te Watertanden
Kom maar op met die gasten voor een etentje bij jou thuis. Met deze top 5 wijnspijs combinaties zet jij straks een knaller van een Kerstdiner op tafel.
Het kan best overweldigend zijn om meer dan één gang te moeten koken voor meerdere mensen. Voor kookfanaten zoals wij is dit juist een feestje altijd, maar we begrijpen dat dat niet voor iedereen geldt. Daarom willen we je wat houvast geven. Daarnaast kan het ook zijn dat je net als ons houdt van koken en je graag anderen verwent met je culinaire creaties. In dat geval is dit verhaal misschien wel een mooie bron van inspiratie voor je.
Wij presenteren 5 van onze favoriete wijnspijs combo’s. 5 gerechtjes waar we gek op zijn. Ontzettend smaakvolle, niet al te ingewikkelde creaties die perfect in balans zijn met een aantal van onze zelf geïmporteerde wijnen van kleine wijnhuizen. We beloven niet dat je in 15 minuten het gerecht op tafel hebt zoals die culinaire cultuurbarbaar van de andere kant van het Kanaal, maar we beloven wel dat je deze gerechten zonder moeilijke kookvaardigheden klaar kunt maken. Succes gegarandeerd bij je gasten. Bij elk gerecht voegen we zelf de link naar het recept toe en dan is het helemaal appeltje eitje.
Oké, genoeg gekletst. Tijd om te beginnen.
Cava Gran Reserva – Gegratineerde Oesters met Oude Kaas en Citroen
We trappen natuurlijk af met een mooie cava. Deze Cava Gran Reserva heeft meer dan 30 maanden gerijpt op de fles. Dan krijg je hele zachte mousse, veel frisheid en prachtig ontwikkelde smaken en aroma’s. Een complexe cava.
Daar mag wel wat tegenover met veel smaak. Oesters zijn al om te smullen, maar we gaan nog een klein stapje verder. Gratineren in de oven met extra smaken die dit een waar smaakbommetje maken. Nog nooit oesters geopend? Bekijk dit filmpje even en anders kun je ons altijd appen voor wat handige tips.
Moeilijkheidsgraad: 2/5
Voorbereidingstijd: -
Bereidingstijd: 20 minuten
Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Cava Gran Reserva.
Horafosca – Coquilles met Knolselderijpuree en Peterselieolie
Coquilles zijn ook zo’n heerlijk en feestelijk ingrediënt. Jaren geleden met Kerst hebben we dit gerechtje een keer gemaakt met een rijke witte wijn en dat was zo’n grandioos succes. Deze konden we niet voor jullie achterhouden. De ziltige, licht zoete smaak van de coquilles is magisch. Als je ze zo bakt dat zowel de boven- als de onderkant een bijna knapperig gebakken bruin laagje heeft met de binnenkant nog mooi glazig, dat is werelds. Geserveerd op zijdezachte puree van knolselderij met z’n aardse smaak en de aromatische peterselieolie. De knapperige walnoot er nog bij en je hebt een compleet en complex gerechtje dat stiekem helemaal niet zo ingewikkeld is om te maken.
Zoals gezegd een rijke witte wijn erbij die overeind blijft bij de smaken van het gerecht. Welke wijn zou dit anders moeten zijn dan onze favoriet: Horafosca? Deze zachte, romige, rijke witte wijn gerijpt op kastanje vaten matcht de intensiteit en complexiteit van het gerechtje perfect.
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Horafosca.
Ritme Negre – Paddenstoelenlasagne
Wat is het toch heerlijk om in de laatste maanden van het jaar weer vaker ovengerechten te maken. Lekker warm, rijke smaken en goed vullend. Deze Paddenstoelenlasagne van onze bekende vriend met Israëlische roots is onweerstaanbaar. Voor ons extra speciaal omdat we deze schotel aten op de dag dat onze eerste pallet wijn in Nederland aankwam eind 2020. Na de hele dag hard werken, pallet afruimen, de eerste pakketten klaarmaken en vervolgens rondbrengen waren we toe aan heerlijk fancy comfortfood. Deze lasagne was toen perfect!
We dronken er toen de Ritme Negre bij. Dat was onze eerste zelf geïmporteerde fles wijn die we opentrokken. Man, man, man, wat een match. Rode Priorat matcht fantastisch met het aardse van de paddenstoelen, de kruiden en de heerlijke krokante korst van Parmezaanse kaas. Deze Ritme Negre heeft een schitterende zuurgraad die heel mooi in balans is met de zuren van de tomaten in het gerecht.
Moeilijkheidsgraad: 2/5
Voorbereidingstijd: 1 uur, 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Ritme Negre.
Cor de Pedra – Skirt Steak met Chimichurri
Excuus vegetariërs, met dit gerecht komen we de meatlovers onder ons tegemoet. Stevige rode wijn met rood vlees is niet voor niets een klassieker. Laten we dan niet gaan voor een simpele biefstuk of entrecote. Nee, we gaan niet de vraag naar vlees vergroten. Probeer eens een deel van de koe die je wat minder vaak tegenkomt. In Spanje en Latijns Amerika wordt vaak Entraña gegeten, dat is Skirt Steak in het Engels en roksteak in het Nederlands. Ontzettend mals, weinig vet en opvallend vanwege de intense smaak. Toch zie je het niet zo veel in de schappen liggen hier. Toen Job in Barcelona werkte bij Soho House stond de Entraña op de kaart en daar werd ie medium rare geserveerd met de Argentijnse verse kruiden salsa: chimichurri. Waanzinnig lekker!
Voor de wijn blijven we in Priorat. Dit keer is de Cor de Pedra de meest geschikte wijn. De truc van rode wijn met rood vlees is eigenlijk iets anders dan dat je misschien denkt. Het is de tannine in de rode wijn die goed matcht met zout. Dat geeft een fijn mondgevoel samen en daarom bestaat het idee dat je rode wijn hoort te drinken bij een steak. De Cor de Pedra heeft genoeg power om overeind te blijven bij de sterke smaak van het vlees en heerlijke, ronde tannines die smelten als ze in contact komen met het zout op het vlees. Strooi dus maar wat mooie vlokken zout over het vlees bij het uitserveren. ¡A disfrutar! Genieten maar!
Moeilijkheidsgraad: 1/5
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Cor de Pedra.
Pur Dolç Ecologic – Appel Crumble met Kaneelijs
Aan elk diner komt een einde. Dan kun je maar beter knallend afsluiten met een onvergetelijk dessert. Deze kun je helemaal van tevoren klaarmaken, dus geen last minute gestress in de keuken. Zelf crumble en appelcompote maken is zo gedaan en ontzettend lekker. Dat kun je mooi al de dag of middag van tevoren doen. Bolletje (of quenelletje voor de pro's) kaneelijs scheppen en klaar is kees.
Als klapper op de vuurpijl staat er een erg bijzondere dessertwijn aan de zijde van dit chique toetje. Van deze dessertwijn worden jaarlijks slechts 200 flesjes gemaakt. Helemaal biologisch en verschillende factoren die complexiteit toevoegen. De druiven zijn langer aan de stokken blijven hangen om in te drogen, na het plukken zijn ze nog extra te drogen gelegd op stromatten en tot slot, als de dessertwijn in de maak is, voegen ze een heel klein beetje decennia oude dessertwijn toe aan de wijn (solerasysteem). Aroma's van gebakken appel, kaneel, kruiden en gedroogde bloemen. Eigenlijk heel veel aroma's en smaken die ook in het dessert terugkomen. Bij wijn en desserts is de truc dat de zoetheid van beiden in balans is. Wees dus niet overmoedig met suiker in het dessert, dan blijven ze even zoet en maken ze elkaar nóg beter.
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Voorbereidingstijd: ongeveer 1 uur
Bereidingstijd: 5 minuten
Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Pur Dolç Ecologic.
Dat waren ze dan. Al watertandend ronden we dit verhaal af. Tijdens het schrijven kwamen er alweer een hoop nieuwe leuke wijnspijs ideeën bij. Houd ons deze maand in de gaten als je inspiratie of hulp nodig hebt voor het Kerstdiner volgende maand of welk ander diner dan ook. Of natuurlijk als het gewoon interessant vindt om over wijnspijs te lezen en bij te leren.
Vond je het leuk? Wij vinden het erg leuk om dat te horen! App gerust of laat een reactie achter hieronder.
Salut!
Jip & Job
Laat een reactie achter