Wijn van de bodem van de zee

Een bijzondere vondst

Het is 2010, op de bodem van de Baltische zee wordt een 170 jaar oud scheepswrak ontdekt met daarin 79 flessen Champagne. Bewonderingswaardig genoeg zijn de flessen in perfecte conditie. Twee jaar later worden 11 van deze flessen geveild voor samen 156.000 dollar. Hoe kan het toch dat die flessen na al die tijd nog steeds te drinken zijn? Deze gebeurtenis trok ook de aandacht van Gergo en Mariona. Wijn en duiken waren hun grote passies en door de ontdekking uit 2010 kregen zij ineens het idee om hun passies te combineren. Zo ontstond hun nieuwe project: Elixea.

Elixsea_underwater_winery

Elixsea

Al snel kwamen ze erachter dat je niet zomaar flessen wijn in de zee kan gooien en ze na een paar maanden weer opvissen. De flessen moesten bijvoorbeeld in speciale kisten het water in getakeld worden. Verder ontdekten ze dat de flessen aparte kurken en wax nodig hadden. Onder water is de luchtdruk natuurlijk anders en ook moest voorkomen worden dat er zeewater de fles kon binnendringen. 

Daarnaast werkten Gergo en Mariona ook samen met de Universiteiten van Barcelona en Girona om onderzoek te doen naar de effecten van het onderwater rijpen van wijn. De omstandigheden op de bodem van de zee zijn ideaal omdat er een ideale constante temperatuur is, het is donker en er is minder zwaartekracht. 

Priorat

Na veel experimenteren brak het volgende belangrijke moment aan: de keuze voor de wijn. Ze wilden in elk geval lokale wijn gebruiken en ze gingen op zoek naar de beste wijn uit Catalonië. Priorat staat internationaal bekend om zijn fabuleuze rode wijnen en dit bleek een perfect match. Het resultaat is reeds erg goede wijn die nog beter wordt door de effecten van onderwater rijping. 

SeaStar & LegaSea

Elixsea is het project begonnen met 2 soorten wijn: de SeaStar en de LegaSea. De SeaStar is een jonge rode wijn gemaakt van 100% Garnatxa zonder houtrijping, daarentegen is de LegaSea een volle, stevige, typische Priorat-blend van Carinyena, Garnatxa, Syrah en Cabernet Sauvignon. Deze wijn heeft 12 maanden houtrijping gehad.

De smaak van onderwaterwijn

Er volgden veel sessies blindproeven met professionals waarbij de onderwater wijn naast de originele wijn geproefd werd. Er bleek wel degelijk een verschil te zijn. De onderwater wijnen hebben een intensere kleur, de fruit aroma’s zijn iets naar de achtergrond verdreven en hebben ruimte gemaakt voor complexe aroma’s die door geoefende wijnliefhebbers zo geliefd zijn. 

Daarnaast er werd nog een curieuze ontdekking gedaan. Er werd heel vaak genoteerd dat er een lichte ziltige smaak aan de wijn zat en dat terwijl de fles hermetisch afgesloten was. Kwam dat dan door het glas heen, of toch door de kurk? Misschien wel het effect van de schelpdiertjes die zich op de fles nestelen gedurende de tijd onderwater. 

Zelf proeven en ontdekken? Je vindt de flessen hier.


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.