Longhaas met rodewijnsaus en zoete aardappelpuree

Dit is het recept om zelf een heerlijk gerecht met longhaas te bereiden die fantastisch samengaat met onze rode wijn uit Priorat: Empit.

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • Longhaas 700 gram
  • 3 Zoete aardappel (schoon, met schil in gelijke stukken snijden)
  • 7 klontjes Roomboter
  • 1 scheutje Volle Melk
  • 2 Aardperen (schoon, gesneden in zo dun mogelijke plakjes)
  • 1 tl Maizena
  • 400 ml Rode wijn
  • 1 plak Bacon (in kleine stukken gesneden)
  • 2 Sjalotjes (fijngehakt)
  • 1 teen Knoflook (fijngehakt)
  • 4 Kastanje champignons (fijngehakt)
  • 130 ml Runderbouillon
  • 2 takjes Tijm
  • 30 gr Bladpeterselie (fijngehakt)
  • Zeezout
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Haal de Longhaas zeker 1 uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Leg de dunne plakjes aardpeer met bakpapier op een braadslee. Klein beetje olijfolie erover en voor 15 minuten midden in de oven. Zodra de aardpeer plakjes beginnen te vervormen en bruin worden, zijn ze klaar. Haal uit de oven en doe direct een beetje zeezout over de aardpeer - je hebt nu aardpeer chipjes gemaakt.
  4. Zodra de aardpeer chipjes uit de oven komen, zet je de oven op 110 graden.
  5. Verwarm een pan met water en breng aan de kook. Voeg de zoete aardappelen toe en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar - zorg ervoor dat de zoete aardappelen net onder het water staan.
  6. Voor de saus, verhit je een pan op matig vuur. Voeg een klontje boter toe en de gesneden bacon. Laat het circa 2 minuten bakken.
  7. Voeg dan de sjalotjes, knoflook en champignons toe en bak het geheel 5 minuten.
  8. Voeg de rode wijn en de bouillon toe, kook het geheel circa 15 minuten totdat het iets ingedikt is.
  9. Voor het vlees, zet een goede koekenpan op hoog vuur met 2 klontjes roomboter. Bestrooi de Longhaas met ruim zout en peper aan alle kanten. Zodra de pan heet is en de roomboter is gesmolten, gaat de longhaas erin. Optioneel kan je hier de takjes tijm aan toevoegen. 
  10. Zorg ervoor dat alle kanten goed aangebakken zijn en dat je een mooi bruin korstje hebt. Zeker niet te lang, want de Longhaas zal nog verder garen in de oven.
  11. Leg de aangebraden Longhaas in een braadslee en zet in de oven, die inmiddels 110 graden is. D.m.v. een vleesthermometer kan je goed de kerntemperatuur in de gaten houden. De ideale kerntemperatuur, die je wil hebben voor Longhaas is 50 graden.
  12. Prik na 15 tot 20 minuten of de zoete aardappelen gaar zijn en giet ze daarna af. Doe ze terug in de pan en stamp fijn met een stamper. Als je een extra gladde puree wenst, kan je even met de staafmixer door de puree. Zorg ervoor dat je dit niet te lang doet, anders kan de puree elastisch worden en dit is niet echt lekker!
  13. Voeg de 2 klontjes boter en het scheutje volle melk toe tot de zoete aardappelpuree lekker smeuïg is geworden. Breng op smaak met zout en peper. Je zoete aardappelpuree is nu klaar en kan je gemakkelijk warm houden op een zeer laag vuur.
  14. Heeft de Longhaas de ideale kerntemperatuur van 50 graden behaald, dit duurt circa 10 tot 15 minuten dan moet het uit de oven. Laat de Longhaas zeker 10 minuten onder een stukje aluminium rusten.
  15. Verder met de saus. Doe de maïzena met een scheutje rode wijn in een klein kommetje en roer goed door. Als de saus 15 minuten heeft gekookt, voeg je dit toe en roer je het geheel goed door elkaar.
  16. Voeg vervolgens de overige 2 klontjes roomboter toe en de fijngehakte peterselie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet de pan op laag vuur om het warm te houden.
  17. Nu alles klaar is, kan je het bord op gaan maken. Begin met een beetje zoete aardappelpuree. Snijd de Longhaas diagonaal tegen de draad in mooie reepjes en leg deze op de puree. De Longhaas is perfect als deze nog mooi rood van binnen is. Bestrooi elk stukje vlees met de rode wijnsaus en maak af met de aardpeer chipjes. 
  18. Uiteraard drinken wij bij dit heerlijke gerechtje een super mooie rode wijn uit Priorat: de Empit.
Proef en geniet

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.