Morenillo, het nieuwe gezicht van Terra Alta

Bijna vergaan. Bijna verdwenen zonder erkenning. Nooit begrepen. Ingehaald door veelzijdigere neven en nichten uit andere streken. 

Terra Alta ligt in het zuidelijkste puntje van Catalonië. Een eind het binnenland in. Beklemmende hitte in de zomer, nachten om te rillen. De rode en de witte versie van de Garnatxa druif hebben hier het meeste terrein gewonnen. De witte Garnatxa wijnen staan hoog aangeschreven maar worden ook in andere Catalaanse wijngebieden gemaakt. De rode wijnen staan wat in de schaduw van Priorat en Montsant waar ook veel Garnatxa staat en waar de kwaliteit doorgaans wat hoger is. Dat verschil merk je in de prijs.  

Wat maakt Terra Alta dan uniek? Daar verschillen de meningen over.  

Morenillo is een lokaal en redelijk onbekend druivenras van Terra Alta. In de jaren negentig dreigde deze druif uit te sterven. Volgens de familie Sanmarti-Ferrer droeg Morenillo dusdanig veel bij aan de identiteit van de regio dat ie volstrekt niet mocht uitsterven. Dus besloten ze druif aan te planten op een leeg perceel met orientatie op het noorden. Morenillo was een gezicht dat niet verloren mocht gaan.

 

 

Inmiddels zijn deze druivenstokken ruim 20 jaar oud en is er in de laatste jaren vrij serieuze wijn gemaakt van deze druif, wel ondersteund in een blend door grote broer Garnatxa.

En toen was daar het jaar 2018. De visie werd nog sterker. Als Morenillo echt een gezicht van Terra Alta is, dan moet de wijn ook voor de volle 100% van deze druif gemaakt worden. Geen compromis. De billen bloot. Dit is wat het is. 

Is het wat mensen gewend zijn? Nee.

Wordt het makkelijk om te verkopen? Nee.

Maar och, wat is het lekker en wat is het een genoegen om zoiets te proeven waar zo'n verhaal achter zit. 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.