Top 5 Vegan Wijnspijs

Vegan Wijnspijs? Jazeker, met deze gerechten zet je een heerlijk en gemakkelijk diner op tafel met oog voor de natuur. Daarbij hebben wij mooie veganistische wijnen van kleine wijnhuizen gekozen die perfect passen bij deze gerechten.

Is wijn niet altijd veganistisch?

Wijn wordt inderdaad alleen van druiven gemaakt, dat is in orde. Echter, de meeste wijnen worden aan het eind van het proces gefilterd. Hierdoor wordt de wijn helder in plaats van troebel. Heel vaak zijn deze filters gemaakt van dierlijke producten zoals vissengraat of kippeneiwit. Door het gebruik hiervan is de wijn ook niet meer veganistisch. 

Er bestaat een Vegan label dat wijnmakers op hun fles kunnen plakken om aan te duiden dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt bij het filteren van de wijn. Niet alle wijnmakers gebruiken dat label omdat er kosten aan verbonden zijn en om te voorkomen dat de prijs van de fles wijn omhoog gaat. In het geval van de wijnen bij deze gerechten geldt dat ze allemaal veganistisch zijn, maar geen label hebben.

Tijd voor de gerechten!

Salade van witlof en appel met venkel, walnoot en grana

Heerlijk frisse salade om je diner mee af te trappen. Lichte intensiteit met de knapperige walnoten en delicate dressing. Dit vraagt om een lichte aromatische witte wijn.

Blanc de Seré is gemaakt door het sociale project L'Olivera en is een blend van 6 lokale druivenrassen. Frisse zuurgraad, ziltigheid en aroma's van perzik, citrus en tropisch fruit. 

Moeilijkheidsgraad: 1/5

Voorbereidingstijd: -

Bereidingstijd: 10 minuten

Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Blanc de Seré. 

Tagliatelle met salie, citroen en walnoot

Perfect comfort food. De heerlijke aardse smaak van de salie, de knapperige walnoot en de frisse citroen met jouw favoriete pasta. Een wonderlijke combinatie. 

De componenten van fris (citroen), aards (salie), rokerig (geroosterde walnoot) en romig (pasta en plantaardige boter) komen allemaal terug in de Coll de la Sitja uit Penedes. 

Moeilijkheidsgraad: 2/5

Voorbereidingstijd: -

Bereidingstijd: 15 minuten

Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Coll de la Sitja. 

Bowl van bulgur, paddenstoelen, chili en bonen

Smaakvolle pot chili, maar dan elegant geserveerd. Dit voedzame gerecht is perfect voor bij het koude weer. Notige, aardse en kruidige smaken zorgen voor een ware smaaksensatie. 

Ideaal bij gerechten met peulvruchten is Orange Wine. Dit keer de wat lichtere Blanc Brisat die mooi matcht met de notige smaak van de bulgur en het aardse van de paddenstoelen. 

Moeilijkheidsgraad: 2/5

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 30 minuten

Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Blanc Brisat. 

Gegrilde aubergine met za'atar en tahinisaus

Heerlijk warm ovengerecht. Zachte, boterige textuur van aubergine die lang in de oven heeft gegaard, op smaak gemaakt met kruidige za'atar en frisse tahinisaus om het af te maken.

Hier zetten we de Carles Andreu Trepat naast, een wijn van de Catalaanse Pinot Noir en uitermate geschikt voor gerechten met geroosterde groente. De wijn heeft ook een beetje houtrijping gehad, maar ze blijft elegant.

Moeilijkheidsgraad: 3/5

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 1 uur

Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Carles Andreu Trepat.

Gevulde paddenstoelen uit de oven

Kruidige, aardse smaakbommetjes zijn het. In deze tijd van het jaar ontkom je niet aan paddenstoelen natuurlijk. Met dit recept heb je een manier om je gasten te verrassen. Gevulde met onder andere noten en pijnboompitten.

Daarbij serveren we een mooie kruidige rode wijn: de Selecció Negre. Deze komt uit het deel van Penedes dat het dichtst bij de zee ligt. De wijn ruikt naar de kruiden die in en om de wijngaarden groeien. Milde body die mooi in balans is met het gerechtje. 

Moeilijkheidsgraad: 3/5

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 35 minuten

Bekijk hier het volledige recept en bekijk hier de Carles Andreu Trepat.

 

Dat was 'm weer! 5 vegan gerechten met 5 bijpassen veganistische wijnen uit Catalonië. We wensen je een prettige Kerst toe en hele fijne feestdagen!

Salut!

Jip & Job


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.