Corpinnat, terroir en kwaliteit

1 september 2017. Een datum die staat voor het nieuwe begin. Onderscheiding, maar misschien ook wel verwarring. Op deze dag vormden 6 prominente wijnhuizen die zich specialiseren in Cava, een vereniging genaamd: AVEC (Vereniging van Wijnmakers Corpinnat). Een nieuwe herkomstbenaming was geboren. Een merk dat staat voor mousserende wijn van hoge kwaliteit en lange rijping, afkomstig uit het hart van Penedes .

 

 

De reden dat deze 6 wijnhuizen zich afscheidden van DO Cava is omdat zij vonden dat de waarde en kwaliteit van hun wijnen niet voldoende vertegenwoordigd en erkend werden. Dat is ergens wel begrijpelijk als je je bedenkt dat er in de supermarkt vaak Cava te krijgen is met het officiële label voor een schamele 3 euro. Daar sta je dan met je fles topspul die ruim 30 maanden gerijpt heeft op de fles en die verrukkelijk smaakt, met precies hetzelfde officiële label als die supermarktwijn. 

 

 

Wat is nou het verschil tussen Corpinnat en Cava?

Cava moet minimaal 9 maanden gerijpt zijn op de fles voordat het gedegorgeerd en klaargemaakt mag worden voor verkoop. De Corpinnat moet minimaal 2 keer zo lang zijn gerijpt: 18 maanden. Verder zijn er nog een aantal vereisten voor de producenten van Corpinnat:

- De oogst moet 100% handmatig plaatsvinden;

- 100% van de vinificatie (het wijnmaken) moet plaatsvinden in het eigen wijnhuis;

- Enkel gebruik van lokale druivenrassen;

- Er wordt met respect voor de natuur gewerkt, de wijnen moeten aan de voorwaarden voldoen van biologische wijnen. 

 

 

Julia Bernet is met afstand de kleinste van de inmiddels 10 wijnhuizen die de naam Corpinnat mogen dragen. In de meerderheid van zijn wijngaarden staat de druif Xarel.lo aangeplant. In de klassieke Corpinnats en Cava's wordt deze druif geblend met Macabeu en Parellada. Het unieke aan de wijnen van Xavi is dat hij de meerderheid van zijn wijnen maakt met enkel Xarel.lo. Hieronder zie je welke dat zijn.

Salut!


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.