De stijl van L'Apical - Een interview met Sergi Sevillano

Over L'Apical

L’Apical werd in 2012 opgericht. We mogen dus best spreken van een jong wijnhuis. Het begon allemaal in toen Sergi Sevillano en Martí Giralt elkaar ontmoetten tijdens hun opleiding oenologie en wijnbouw. Martí kent de wijngaarden van binnen en buiten. Komend uit een familie met meer dan 40 jaar ervaring tussen de druiven. Sergi werd sommelier en technicus in een aantal prestigieuze restaurants en wijnshops. Na ieder hun eigen pad gevolgd te hebben, vonden ze elkaar terug. In Penedès, op nog geen uur rijden van Barcelona, begonnen ze l’Apical. We spraken af met Sergi en we vroegen wat de wijnen van L’Apical nou zo bijzonder maakt.

Hoe omschrijf je de stijl van jullie wijnen?

Onze wijnstijl is 100% gebaseerd op de L'Apical-filosofie: oprecht en intens de beste versie van de traditionele druivenrassen uit ons gebied, Penedes, tot uitdrukking brengen. Dat doen we werkend vanuit ecologische en duurzame wijnbouw met respect voor het milieu. Als we onze stijl in 3 woorden zouden moeten beschrijven, zouden dat zijn: fris, licht en eerlijk.

Is dat de stijl die jullie altijd hebben nagestreefd?

Ja, zowel Martí Giralt als ik, vanaf het begin zijn we duidelijk geweest over onze filosofie en onze richting. We wilden experimenteren met voor ons nieuwe soorten wijn (zoals orange wine en ancestral) en typische lokale druivenrassen (Malvasía de Sitges, Xarel·lo Vermell). Het was onze wens om nieuwe, maar ook authentieke wijn in de stijl van Penedes te maken.

Wat dragen de inheemse druivenrassen bij aan de stijl van wijn die jullie zoeken?

Authenticiteit. Wijn wordt geboren in de wijngaard en we zijn ons er goed bewust van wat de oorsprong is van onze wijngaarden. Daarom kiezen we ervoor om te werken met de druivenrassen die zich het beste aanpassen aan ons klimaat en territorium, en die uiteindelijk authenticiteit en herkenbaarheid geven aan ons project.

Wat doen jullie om deze stijl te bereiken?

Verwenning en maximale zorg voor onze wijngaarden, want die zijn de oorsprong van alles. We behandelen de wijngaarden alsof het onze tuin is. Vervolgens begeleiden we de druivenrassen in al onze processen, waarbij we altijd in gedachten houden om zijn natuurlijke kenmerken te behouden en te verbeteren. Ons doel is om maximale expressie te krijgen in de wijn. Om dat voor elkaar te krijgen passen we biologische en regeneratieve wijnbouw toe. Er is minimale interventie in de kelder en we werken met inheemse gisten. Kortom, werken in een logische en bewuste manier.

Benieuwd geworden naar de wijnen van L'Apical? Bekijk ze hier.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.